Yara
van
Kerkhof

Olympisch kampioen shorttrack


Yara van Kerkhof is de eerste vrouwelijke Olympisch medaillewinnares van Nederland binnen het shorttrack. Al op jonge leeftijd begon Yara met schaatsen, Yara was veertien jaar oud toen ze volledig koos voor het shorttrack. Inmiddels is ze twee Olympische medailles en meerdere internationale gouden medailles rijker!

Yara is geboren in Zoetermeer met een hartafwijking, dit heeft haar nooit tegengehouden topsport te bedrijven. Totdat de dopingbond, 9 maanden voor de Olympische Spelen, haar aangeboren, afwijkende bloedwaarden in verband brachten met dopinggebruik. Tot de dag van vertrek naar de Olympische winterspelen was Yara niet zeker of ze überhaupt mocht deelnemen aan de Spelen. Pas op het allerlaatste moment werd ze verlost van de nachtmerrie.

Op de Olympische Spelen van 2018 kwamen voor Yara alle puzzelstukje samen. Na meerdere keren Europees kampioen te zijn geworden op de 3000 meter aflossing en een keer tweede te zijn geworden op de 1500 meter, behaald Yara haar eerste Olympische medaille op de 500 meter op de Olympische Spelen in PyeongChang. Een zilveren plak! Door het behalen van deze zilveren medaille werd ze de eerste vrouwelijke medaillewinnaar in het shorttrack. Daarnaast won Yara ook nog eens een bronzen medaille op de 3000 meter aflossing samen met Jorien, Lara en Suzanne. Voorafgaand op de Olympische Spelen van 2022 wordt Yara Wereld- en Europees kampioen op de relay met het Nederlands team, er miste nog één medaille in de prijzenkast van Yara en dat was Olympisch Goud. Op 13 februari 2022 gebeurde dat dan eindelijk tijdens de Olympische Spelen van Beijing, Yara won Olympisch goud op de relay! Het hoogste haalbare in haar sport is behaald.

Yara is ambassadrice van de stichting Hartekind. Ze heeft zelf moeten ervaren hoeveel gevolgen een hartafwijking gedurende het hele leven kan hebben en kan nu als ambassadrice haar steentje bijdragen om kinderen met een aangeboren hartafwijking te inspireren om alsnog alles uit het leven te halen!

Sportieve resultaten

2022 Olympisch kampioen relay
2024 Wereldkampioen Relay
2023 Wereldkampioen Relay
2021 Wereldkampioen Relay
2018 Olympisch zilver 500 meter
2018 Olympisch brons 1000 meter
6 x Goud EK

Sponsoren